2.7.2013

Virkatun maton ohje

Veljeni vaimo pyysi minua virkkaamaan hänelle juhannusruusu maton, ajattelin sitten samalla ottaa kuvia eri virkkaus vaiheista jos joku muukin innostuu heiluttamaan koukkua ja saisi näistä kuvista jotakin apua :). Laitan tähän kuvia ja kerron mikä vaihe menossa, itse ohje löytyy täältä KLIK.

Maton ensimmäinen vaihe, 15 ks renkaaseen. Matto isonee kierros kierrokselta..

 Mattoa "kasvatetaan" kerros 17 asti jonka jälkeen alkaa reunan virkkaus. Ohjeesta poiketen olen aina virkannut matot jättämällä kerrokset 19-20 välistä ja "hyyppään" suoraan (virkaten kuitenkin kerroksen 18) viimeiselle kerrokselle 21 ja aloitan reunan viimeistelyn.

Valmis!

-Terkuin Heidi-


44 kommenttia:

 1. juu kiitos vaan ohjeista....minulla tuollainen matto makkarissa...ystävän tekemä...enkä kyllä ohjeiden kanssakaan tuollaista osaisi tehdä...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas kvia kun ystävä on tehnyt sinulle maton, rohkeasti kokeilemaan virkkausta, voit vaikka yllättyä iloisesti ja saada maton aikaiseksi :).

   Poista
  2. Jopa kiva , hih pahoittelen kirjoitusvirheitäni..

   Poista
  3. Ihana matto. On tehnyt erilainen matto mutta tämä matto on tosi hieno. Pitäis joskus kokeila tehdä tätä mattoa. Päivänjatkoa sinnepäin :)

   Poista
 2. Ihana matto ! ja kiitos hyvästä ohjeesta jos vaikka joku päivä innostuisin kokeilemaan :) olen ihaillut noita mattoja, mut hitsin kalliita ovat, tosin onhan niissä työtäkin varmasti...en epäile yhtään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koukku vaan heilumaan ja kokeilemaan :). Itse olen huomannut että kovasti on kuteiden hinta noussut, siis oikeasti jopa 3-4€ kilo ja se taas tekee jo 9-12€ tämänkin maton materiaalille lisää hintaa.. :/ työtä on mutta kivaa puhhaa :)

   Poista
 3. Ihana matto ja tuohon virkkaukseen jää koukkuun, kun oppii :) Itsekin vasta opetellut ja 5 mattoa on tullut virkattua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli totaalisesti olet virkkaukseen jäänyt koukkuun :) tämä on vaihtelua arkisille puuhille. :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta, jospa minäkin osaisin tämän avulla tehdä tuollaisen maton..

  Kiva blogi löytyi täältä, meillä näkyy olevan paljon samoja mielenkiinnonkohteita :) Liityin lukijaksi ja taidan heti illalla paremmalla ajalla palata tarkemmin selaamaan tätä ihanaa blogiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti kokeilemaan tätä mattoa, en kovin osannut kirjallista sepustusta ohjeesta tehdä mutta kuvia yritin ottaa varsinkin tuosta aloituksesta kun se tahtoo olla aina se kinkkisin, ainakin itsellä :). Ja kovasti tervetuloa blogini pariin, ihana saada aina uusia lukijoita. Minäkin tulen vastavierailulle blogiisi ja luulen myös löytäväni paljon samoja mielenkiinnonkohteita kun pikasesti vilasin. :)

   Poista
 5. Mitäs siinä vaiheessa teen väärin kun matto menee kuprulle?? Näyttää siltä että olisi liikaan silmukoita, vaikka ohjeen mukaan oon tähän asti tehnyt.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Nipsu, olen käsittänyt että jos matto menee kuprulle silmukoita on liian vähän, onko sinulla jäänyt jostakin kohti esim lisäykset tekemättä? Sitten jos matto alkaa aaltoilemaan niin tarkoittaa että silmukoita on liikaa. Mutta purappa siihen asti mistä kupruaminen alkaa ja laske samalla onko silmukoita tullut liian vähän :).

   Poista
  2. Ja ihan tarkkaan en tosiaan osaa sanoa kummasta on kyse sinun matossasi nyt mutta purappa hieman ja katso tosiaan onko silmukoita liian vähän/vai liian paljon. Jommasta kummasta asiasta on nyt kyse. Ja sitten vaikka silmukka määrä olisikin oikea yms niin joskus matot ovat vähän "ryttyisiä" valmiina mutta suoristuvat kun kevyesti höyryttää nurjalta puolelta :)

   Poista
 6. Hei, tätä mattoa itsekin aloin juuri tekemään. Ongelmaa tuottaa tuo 6.krs kun en millään saa siihen tuon ohjeen mukaan 75 pylvästä. Ohjehan menee siis näin: 3 kjs. **6 p, 2 p samaan s:aan*, toista *-* 3 kertaa. 7 p, 2 p samaan s:aan**, toista **-** s kertaa. 6 p, 2 p samaan s:aan, 1 ps 3.kjs:aan = 75 p. Osaisitko neuvoa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Susanna, siinä ohjeessa on virhe. En nyt ihan sata varma ole miten aina teen sen mutta muistaakseni teen tuon 3 kjs. **6 p, 2 p samaan s:aan*, toista *-* 3 kertaa niin ainakin 5 kertaa. Ja jos ei silläkään täsmää niin toista se vielä useammin :)

   Poista
  2. Moikka! Pakko kommentoida tähän et kyllä se varsin on oikein se ohje. Eli tekee 3kjs ja sen jälkeen 6+2, 6+2, 6+2, 7+2, 6+2, 6+2, 6+2, 7+2, 6+2 =75p jos noista 3kjs:sta tulee se eka pylväs? Saatan olla myös väärässä kun en oo ennen virkannut mitään :D

   T: Ilona

   Poista
 7. Susanna, ilmoittele onnistuiko matto.

  VastaaPoista
 8. Hei! Työkaveri hyvällä matikkapäällä varustettuna tuli avuksi. Tultiin siihen tulokseen, että tuo "toista kolme kertaa" tarkoittaa todellisuudessa kahta toistoa jos on jo kertaalleen tehnyt sen 6 p, 2 p samaan s:aan. Sama juttu tuolla myöhemmin kun käsketään toistaa kahdesti, todellisuudessa toisto vain kerran. Olen nyt tehnyt mattoa 10 kerrosta, toivottavasti ei tule enää samanlaisia ongelmia vastaan :)

  VastaaPoista
 9. Hei, minä olen pähkäillyt tuota 8.kerrosta. Ja sitten löysin nämä sinun erittäin hyvät vaihe vaiheelta ohjeet :). Matosta tuli melkoinen makkarareuna kun yritin tuolla Kangas-aitan ohjeella tehdä...Eli silmukoita tuli ilmeisesti liikaa.Yhteen kaareen siis laitoin ensin 3kjs ja 2pylvästä sitten vielä 2 kjs ja 3 pylvästä. Sinun ohjekuvia katsastelin ja yritin selvittää monta pylvästä olet aina yhteen kaareen tehnyt. Ilmeisesti vain 3...? Olen ensimmäistä mattoa tekemässä ja virkannutkaan en ole juuri ikinä joten sormi suuhunhan tässä nyt meni :)

  Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh,luin ohjeen moneen kertaan ja tajusin kuin tajusinkin virheeni :) On nämä virkkausohjeet välillä melkein kuin jotain salakieltä ;)

   Satu

   Poista
  2. Hienoa että ymmärsit ja sait mattoa tekeille :). Hyvä juttu :) Lopputulos on varmasti kaunis!

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Hei Heidi!

  Kiitos Sinulle! Kuvaohjeet olivat hyvät nyt kun joululomalla aloin tekemään tuota mattoa ja hain netin kautta ohjetta. Ymmärsin toki nekin ohjeet jotka tulostin tuolta kangasaitan sivuilta mutta tein tuon lopun sinun ohjeilla ja minusta se on kauniimpi niin. Eilen vein maton tytölleni ja hän tykkäsi siitä oikein. Kysyi josko voisi saada samanlaisen pienempänä kylppäriin. Eli eikun tässä pienemmän maton kimppuun. Tähän jää oikeasti koukkuun täytyy varmaan ensi viikolla suunnata taas lankakauppaan hakemaan lisää lankaa jotta voi tehdä kolmannen maton harmaana. Ensimmäisen tein luonnonvalkoisena ja kun ostin kolme vyyhtiä lankaa ja jätin ne pari kierrosta pois sen kylppärin maton saan vielä ehkä tehtyä yhdestä kerästä saa nähdä. Mukavaa alkanutta vuotta Sinulle hyvä kun löysin sivusi!

  Pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva että ohjeestani oli todellista hyötyä, itse tosiaan tykkään jättää nuo viimeiset kerrokset välistä :). Juu tähän kyllä jää koukkuun todella ja virkkaus intoa sinulle! :D

   Poista
 12. Mää en vaan käsitä tuota krs 6... aiemmin jo meinasin asiasta kysyä, mutta päätin sitten ite yrittää. Nyt on maton tekele keskeneräisenä tuossa odottelemassa inspistä. huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä mättä, kysy jos osaisin neuvoa olen aika huono neuvomaan näin virtuaalisesti mutta voin yrittää :). Oon enemmänkin että pitäis samala ite tehä mutta mie voin yrittää neuvoa ilomielin :)

   Poista
 13. hei, minkä kokoisella koukulla tuo matto olisi hyvä tehä? Oon eka kertaa ylipäätään virkkaamassa niin tuntuu että 10 mm koukulla tullee jotenki suttusen näkönen niin auttaisko jos tekis pienemmällä koukulla? :)

  VastaaPoista
 14. Hei ja anteeksi myöhäinen vastaus!! Tämän maton olen tehnyt 8 koukulla ja käytän siis yleensä aina 8 koukkua mattoihin, se 10 on minusta liikaa jos kuteena on lilli tai estori mutta jos käyttää trikookudetta nini siihen olen käyttänyt 10

  VastaaPoista
 15. Tästä se lähtee! En ole ennen virkannut mattoa, mutta jospa onnistuisi kun teit nuin selkeät ohjeet :) Kiitos paljon, lopputulosta jännityksellä odotellen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No miltäs vaikuttaa? Onnistuuko :D? Toivottavasti

   Poista
  2. Omaksikin yllätykseksi matto on jo siinä vaiheessa että alkaa ton koristereunan tekeminen! Yllättävän helppoa kun oppii lukemaan ohjetta (oon virkannu viimeks ehkä 6 vuotta sitten...) :)

   Poista
 16. Hei ! :)

  Haittaako jos tulostan tämän ohjeen itselleni ? :)

  VastaaPoista
 17. Hei!
  Oletko ensin pessyt kuteen, onko kude Lilliä vai jotain muuta? Ajattelin alkaa kokeileen jos vaikka onnistuisin saamaan maton aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olen kyllä pessyt maton moneen kertaan ja on Lilli-ontelokudetta :). Ajan saatossa ja pesuja kertyesä kude vähän nyppääntyy mutta ei mene muuten miksikään :). Ja anteeksi kun vastaus kesti

   Poista
 18. Onko krs 8 laitettu 3p ja 1 vai 2 kjs väliin? Entä jatkossa?

  VastaaPoista
 19. Hei:)
  Tähän mattoon jää kyllä koukuun. Itse aloitin tänään ja yritän saada juhannukseksi valmiiksi:)
  Onneksi löysin sivusi:)) Ei varmaan moni 11vuotias ole tehnyt xD (Kun nyt sattumalta olenkin 11v)

  VastaaPoista
 20. Juhannusruusumatto koht valmis. Tämä on toinen virkkaamani matto nyt. Mulla on melko paksua loimikudetta ja virkkaan koukulla nro 8. Tähän virkkaamiseen jää todellakin koukkuun

  VastaaPoista
 21. Hei, onko mahdollista saada kirjallinen ohje uudelleen? Klikkaamalla tulee vain virhesivu.

  VastaaPoista
 22. Juku, hienosti tehty ohje. Kiitti :O)

  VastaaPoista
 23. Kiitos vaiheittaisesta ja selkeästä matto-ohjeesta, tästä sain itse oppia tuon maton tekoon kanssa. Tää selvensi kovasti tuota alkuperäistä ohjetta.
  https://trulymine-essi.blogspot.fi/

  Essi

  VastaaPoista
 24. Hei, kuinka paksua lankaa sinulla on ja puikko? Minulla Lankavan Lilli ontelokudetta ja puikko nro. 8. Juutuin krs. 1:een, en saa mahdutettua 15 ks:aa renkaaseen. (Lankava ohje) Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä silmukoita kannattaa vetää sinne aloitusreunaan, niin siihen mahtuu se 15. Aluksi ei meinannut multakaan onnistua, mutta sitten kun teki tilaa vetämällä vanhoja silmukoita "kasaan" niin mahtui kaikki 15 :) Vaikka kommentista on aikaa, kommentoin tämän siltä varalta että joku pohtii samaa asiaa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...